Schrijf je nu in!

Bestel nu je startbewijs!

Papendal logo diapositief

Een samenwerking met veel betekenis – Mud Sweat Trails

26/03/2024

In de wereld van trailrunning is elke stap een avontuur en elke route een ontdekkingsreis. Mud Sweat Trails is al een aantal jaar verbonden aan de Bridge to Bridge, inmiddels de Airborne Freedom Run. Maar wat maakt de samenwerking met Mud Sweat Trails zo bijzonder? Marc, de oprichter van Mud Sweat Trails, vertelt meer over het platform en de verbinding met de Airborne Regio.

Voor alle avontuurlijke lopers
“Mud Sweat Trails is een platform voor trailrunners,” begint Marc. “We zijn er voor de avontuurlijke loper die zichzelf wil uitdagen in de natuur en nieuwe gebieden wil ontdekken. Sinds onze oprichting hebben we geprobeerd om de schoonheid van trailrunning te combineren met het verkennen van de natuurlijke wereld om ons heen.” Sinds 2009 heeft dit platform trainingen georganiseerd en prachtige tochten gemaakt, zowel in Nederland als in het buitenland.

Een trails met historische betekenis
In 2016 is Mud Sweat Trails gestart met het idee om een tocht te ontwerpen in de voetsporen van de historische operatie Market Garden. “In 2017, organiseerden we de eerste Airborne Freedom Trail, een tocht van de Ginkelse Heide naar de John Frost brug in Arnhem, over een afstand van 45 km.” Aan deze eerste editie deden een select aantal pioniers mee en dat gaf een bijzondere sfeer, vertelt Marc. “De kenmerkende punten die de loper onderweg aandoet maken het verhaal van 1944 levendig. En bovendien loop je door prachtige natuurgebieden.”  De trails is sindsdien langzaamaan gegroeid tot waar ze nu staan.

Verbonden met de Airborne Freedom Run
De reden waarom Mud Sweat Trails is verbonden aan de Airborne Freedom Run is voor Marc simpel te verklaren.” Voor ons draait het om herinneren. We vinden dat we vaker stil zouden moeten staan bij de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid. De Airborne Freedom Run is een manier om te herdenken waardoor wij nu dagelijks kunnen genieten van simpele dingen zoals het lopen in vrijheid door de natuur. Run to Remember Freedom!”

Een persoonlijke connectie met de Airborne Regio
Marc is als inwoner van de regio opgegroeid temidden van Airborne-herinneringen. Van de jaarlijkse wandeltocht tot aan het Airborne museum en de indrukwekkende herdenking op de War Cemetry in Oosterbeek. Naast deze herdenkingen, heeft Marc ook overblijfselen van de oorlog gezien. “In mijn ouderlijk huis zag je de sporen van granaatscherven uit WOII. Tijdens het spelen in de natuur vonden we nog wel eens munitie uit de oorlog. En elke plek in het bos of in de dorpen heeft zijn verhaal van toen. Al deze elementen hebben veel indruk gemaakt op mij. Ik vind het mooi om hier, 80 jaar later, nog steeds aandacht aan te besteden.”

Het Airborne Monument op de Ginkelse Heide
Het monument waar Marc samen met Arjan de Vries, voorzitter van de Stichting Bridge to Bridge, op de foto staat is een bijzondere locatie. “Dit monument, ook wel bekend als ‘de vensters op het verleden’, herinnert ons aan de luchtlandingen op 18 september 1944,” vertelt Marc. “Het is een krachtig symbool van moed en opoffering. De gedachte aan jonge soldaten die hier gedropt werden, in onbekend en vijandig terrein, geeft me nog steeds kippenvel.”

Arjan de Vries, voorzitter van de stichting Bridge to Bridge, benadrukt: “Wij zijn erg blij met de samenwerking met Mud Sweat Trails. Dankzij hun platform bereiken we nog meer doelgroepen voor de Airborne Freedom Run. Alles komt samen in één dag. De prachtige natuur, de historische betekenis en de verschillende emoties die daarbij komen kijken.”