Schrijf je nu in!

Bestel nu je startbewijs!

Papendal logo diapositief

Vrijwilligerservaring tijdens de Airborne Freedom Run – Arnoud Vos

12/02/2024

In de drukte van evenementen zoals de Airborne Freedom Run schitteren vrijwilligers achter de schermen. Hun inzet draagt bij aan de gedenkwaardige ervaring voor deelnemers en toeschouwers. Arnoud Vos, was Coördinator tijdens de Airborne Freedom Run 2023. Samen met een enthousiast team van vrijwilligers was hij onder andere verantwoordelijk voor de herdenkingsplaats. Hij deelt graag zijn ervaring als vrijwilliger. “Ik vond het een fantastisch en indrukwekkend hardloopevenement!”

Een waardevolle bijdrage leveren
Vrijwilliger zijn tijdens de Airborne Freedom Run is meer dan alleen een bijdrage leveren; het is een manier om geschiedenis tot leven te brengen en een blijvende impact te creëren op degenen die deelnemen aan de Airborne Freedom Run. “Mijn zoons hebben eerder een steentje bijgedragen aan een evenement op Papendal. Toen wij werden benaderd door Papendal met de vraag om te helpen bij de Airborne Freedom Run zag ik dit als een kans om iets terug te doen. Tegelijkertijd kon ik een waardevolle bijdrage leveren aan een indrukwekkend evenement.”

Werkzaamheden tijdens de Airborne Freedom Run
De werkzaamheden die vrijwilligers uitvoeren tijdens de Airborne Freedom Run variëren van registratie van deelnemers en het begeleiden van routes tot het verstrekken van informatie aan de lopers. Arnoud hielp onder andere bij de inrichting van de garderobe op Papendal. “Na het opstarten coördineerde ik het uitreiken van de kruisjes bij de Airborne Begraafplaats* in Oosterbeek. Deelnemers hadden de mogelijkheid om middels een ‘’Memory Pit Lane’’ de hardlooptijd te pauzeren om een herdenkingskruisje te leggen. Daarnaast hebben we ter plekke ook een waterpost ingericht. Een goede samenwerking was hierbij erg prettig.”

*De Airborne Begraafplaats (Airborne War Cemetery) is een Brits ereveld. Er liggen meer dan 1.750 geallieerde militairen begraven, die tijdens ‘Operation Market’ zijn gesneuveld. Op het ereveld staat een ‘Cross of Sacrifice’, waarop een bronzen zwaard is aangebracht. Het kruis staat symbool voor de militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld. Op de begraafplaats staat ‘De steen van herinnering’. De tekst op de gedenksteen luidt: ‘THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE’.

Een bijzondere ervaring
De deelnemers van de Airborne Freedom Run beleven een indrukwekkende dag, maar ook voor de vrijwilligers is het een bijzondere ervaring. Na het uitreiken en opruimen van de kraampjes nam Arnoud de tijd om de Airborne Begraafplaats te bezoeken. “Ongelofelijk veel lopers hadden hun persoonlijke kruisje bij het graf van hun gesneuvelde held neergelegd. Ondanks de temperatuur stond ik daar met kippenvel. Het was een bijzonder indrukwekkend moment dat nog lang bij me zal blijven.”

Word jij ook vrijwilliger?
Aan degenen die overwegen vrijwilliger te worden bij de Airborne Freedom Run, wil Arnoud zeggen: “Dankzij degenen die hun leven gaven voor onze bevrijding, heb jij de vrijheid om vrijwilliger te zijn. Deel deze ervaring, draag je steentje bij en ervaar de diepe betekenis die schuilt achter dit bijzondere evenement.”

Wil jij vrijwilliger zijn bij de Airborne Freedom Run op 14 en 15 september 2024?
Stuur dan een mail naar evenementen@papendal.nl.