Interview Gerjan
Dit jaar doet Gerjan Hondorp mee aan de Airborne Freedom Run, een evenement dat voor hem niet alleen draait om sport, maar ook om het herdenken van vrijheid en het eren van degenen die ervoor hebben gestreden. In gesprek met Gerjan ontdekken we de diepe betekenis die de Airborne Freedom Run voor hem heeft. Als iemand die zijn vader verhalen heeft horen vertellen over de Tweede Wereldoorlog, voelt Gerjan een sterke band met de geschiedenis en de bevrijding.
Gerjan, wat motiveert jou om mee te doen aan de Airborne Freedom Run?
De Airborne Freedom Run is voor mij veel meer dan een hardloopevenement. Het is een manier om stil te staan bij de vrijheid die wij vandaag de dag hebben, en om degenen te eren die ervoor hebben gevochten. Mijn vader maakte de Tweede Wereldoorlog als jongetje van dichtbij mee. Zijn verhalen over die tijd, vooral over de bevrijding en de angst en onzekerheid die daaraan voorafgingen, hebben me altijd diep geraakt. Door mee te doen aan de Airborne Freedom Run, voel ik dat ik iets kan doen om zijn herinneringen en de lessen uit die tijd levend te houden.
Kun je iets vertellen over de verhalen van je vader die jou het meest zijn bijgebleven?
Mijn vader werd geboren in 1936 en was dus nog heel jong tijdens de oorlog. Maar hij herinnert zich vooral de laatste jaren heel goed, toen hij acht jaar oud was. Één van de verhalen die mij altijd is bijgebleven, gaat over mijn oom, zijn broer, die in 1944 (hij was toen 17) moest onderduiken om niet naar Duitsland gestuurd te worden voor de ‘Arbeidsinzet’. Hij werkte op het land achter een boerderij. De zoon van de boer waarschuwde hem dat de Duitsers eraan kwamen. Hij is toen in een droge greppel onder de struiken gedoken om zich voor de Duitsers te verbergen en ze hebben hem niet gevonden. Toen eind maart 1945 de geallieerden in de buurt van Doetinchem kwamen, is hij teruggekomen naar het ouderlijk huis en heeft hij zich daar verborgen gehouden. Achteraf hoorde hij dat de Duitsers toen nog een keer bij de boerderij zijn geweest omdat ze een tip hadden gekregen. Begin april 1945 is Doetinchem bevrijd. Dit soort verhalen maken dat de vrijheid die we nu hebben voor mij heel tastbaar en kostbaar is.
Wat betekent vrijheid voor jou, in het licht van de verhalen van je vader?
Vrijheid is voor mij niet vanzelfsprekend, en dat besef ik des te meer door de verhalen van mijn vader. Hij heeft als kind de oorlog bewust meegemaakt, en die ervaringen hebben een blijvende indruk op hem gemaakt. Hij sprak later in zijn leven steeds meer over die tijd, vooral toen hij wist dat hij niet meer lang te leven had door zijn ziekte. Die gesprekken hebben mij geholpen om te begrijpen hoe belangrijk het is om vrijheid te koesteren en om dankbaar te zijn voor de offers die daarvoor zijn gebracht.
Het herdenken van de oorlog heeft mij altijd diep geraakt, vooral omdat ik door de verhalen van mijn vader een heel persoonlijke connectie met die periode heb. Ik werk bij de veiligheidsregio en ben jarenlang brandweerman geweest. In dat werk leer je hoe belangrijk het is om met elkaar verbonden te zijn, zeker in moeilijke tijden. Het besef van hoe kwetsbaar het leven kan zijn en hoe belangrijk het is om voor elkaar op te komen, heeft me gevormd. Dat neem ik elke dag mee in mijn werk en in mijn leven.
Hoe bereid je je voor op de Airborne Freedom Run?
Ik loop sinds een aantal jaren weer hard en doe dat vaak in de omgeving waar ik ben opgegroeid, in Doetinchem. Daar staan nog steeds zichtbare herinneringen aan de oorlog, zoals een oude Sherman tank in het Canada Park en het herinneringsbord aan het regiment Fort Garry Horse, die herinneren aan de bevrijding door de Canadezen. Dit soort plekken maken het hardlopen voor mij extra bijzonder. Voor de Airborne Freedom Run probeer ik me fysiek goed voor te bereiden door regelmatig te trainen.
Wat hoop je te bereiken door mee te doen aan de Airborne Freedom Run?
Mijn doel is niet zozeer om een bepaalde tijd neer te zetten, maar om met mijn deelname een statement te maken. Ik wil stilstaan bij de vrijheid die we nu hebben en tegelijkertijd mijn vader en zijn generatie eren. Door deel te nemen aan de Airborne Freedom Run wil ik laten zien dat we hun verhalen en offers niet vergeten zijn. Het is ook een manier om anderen te inspireren om na te denken over de waarde van vrijheid en de geschiedenis die daaraan voorafging. Ik hoop dat meer mensen zich bewust worden van de waarde van vrijheid en hoe belangrijk het is om die te blijven herdenken en verdedigen.