Het verhaal achter de Airborne Freedom Run Medaille 2024
De Airborne Freedom Run is een evenement dat niet alleen draait om sportieve prestaties, maar ook om het herdenken van onze geschiedenis en het vieren van onze vrijheid. De medaille, die elke deelnemer als aandenken ontvangt, is ook dit jaar extra bijzonder. Niet alleen vanwege het ontwerp in de nieuwe huisstijl, maar ook vanwege het verhaal en de waarden die eraan verbonden zijn. We spraken met Jan van Duurzaamsport, de producent van de medaille, om meer te weten te komen over deze unieke medaille.
Een duurzaam verhaal
De medailles van de Airborne Freedom Run worden geproduceerd door Duurzaamsport. Jan van Duurzaamsport vertelt: “Wij maken medailles op een zo duurzame en eerlijk mogelijke manier. Als alternatief voor de gebruikelijke productie in China.” Duurzaamsport gebruikt natuurlijke materialen voor de medaille. Deze aanpak sluit perfect aan bij de doelstellingen van de Airborne Freedom Run. Jan legt uit: “Onze medailles worden volledig in Nederland geproduceerd door medewerkers die een eerlijke beloning ontvangen. Het is onze doelstelling om mensen kennis te laten maken met duurzaamheid, hergebruik en natuurlijke materialen in het algemeen als alternatief voor fossiele materialen en plastic.”
Het Productieproces
De productie van de medailles vindt plaats in de eigen werkplaats van Duurzaamsport, gedeeltelijk in de Achterhoek en gedeeltelijk in Twente. Jan licht toe: “De medailles worden gesneden uit ecologisch houten plaatmateriaal en in kleur geprint. De koordjes zijn gemaakt van gerecycled katoen en komen uit Polen, onze bondgenoten tijdens de Slag om Arnhem. Het bevestigen van de koordjes aan de medailles gebeurt in een sociale werkomgeving.”
Een bijzonder aspect van het productieproces is dat de medewerkers, die vaak weinig kennis hebben over de Tweede Wereldoorlog, hierdoor geïnspireerd raken. Jan vertelt: “Wij ontdekten dat de mensen die hier hun werkzaamheden doen weinig kennis hebben over wat er zich allemaal afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun interesse was groot en deze gelegenheid werd door de begeleiders aangegrepen om hier meer aandacht aan te besteden richting de deelnemers.”
Een Eervolle Opdracht
Voor Jan is het een grote eer om de medaille voor de Airborne Freedom Run te mogen maken. “Mijn ouders hebben de oorlog nog bewust meegemaakt en ik heb daar veel verhalen over gehoord,” deelt Jan. “Zij en ik zijn opgegroeid op ongeveer 25 kilometer van Arnhem. In de afgelopen jaren heb ik samen met mijn zoon het museum in Oosterbeek en de brug in Arnhem bezocht, aangezien hij ook erg geïnteresseerd is in wat er in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Twee jaar geleden heb ik samen met mijn vader en mijn zoon de D-day stranden in Normandië mogen bezoeken. Het was indrukwekkend en moeilijk te bevatten wat hier allemaal heeft plaatsgevonden en hoe de lange weg naar Arnhem is verlopen om te strijden voor onze vrijheid.”
De samenwerking met Duurzaamsport zorgt ervoor dat elke deelnemer een bijzonder, duurzaam en betekenisvol aandenken mee naar huis neemt.