Schrijf je nu in!

Bestel nu je startbewijs!

Papendal logo diapositief

Een bijzondere samenwerking: Luchtmobiele Brigade en de Airborne Freedom Run

07/05/2024

Op woensdagochtend 10 april verzamelden alle partners van de Airborne Freedom Run zich in de Witte Kapel in Schaarsbergen. De gelegenheid? Een ontbijtbijeenkomst waarbij een paar bijzondere samenwerkingen werden bezegeld waaronder die tussen de Luchtmobiele Brigade en de Airborne Freedom Run (AFR).

Een logische volgende stap
Als legacy holders vervult de Luchtmobiele Brigade een speciale rol in de herdenkingen, met name die rond de Slag om Arnhem, bekend als Operatie Market Garden. Majoor Jeen Westra, Communicatie en Engagement bij de Luchtmobiele Brigade, benadrukt het belang van de samenwerking: ‘’Als militair hebben we de keuze gemaakt om te vechten voor de vrijheid van anderen en die van onszelf. Het participeren in en samenwerken met de organisatie van de AFR om zij die voor onze vrijheid gevallen zijn te eren, is voor de Luchtmobiele Brigade een groot goed en voelt als een logische stap.’’ Het partnership benadrukt het belang van het herdenken en bewust stil te staan bij onze vrijheid. “Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is en waar wij van de Luchtmobiele Brigade en al onze collega’s bij Defensie ons dagelijks voor inzetten. Wij zien het dan ook als onze missie om het gedachtegoed van ‘vrij zijn om de juiste dingen te doen’ hoog te houden.’’

Gedachtegoed Luchtmobiele Brigade
De AFR heeft een unieke betekenis voor de Luchtmobiele Brigade, omdat het direct aansluit bij hun eigen waarden en gedachtegoed. Majoor Jeen Westra: ‘’In de hedendaagse wereld, waarin conflicten zoals die in Oekraïne en Gaza ons dagelijks confronteren met de essentie van vrijheid, wordt het belang ervan steeds duidelijker. Het is cruciaal om stil te staan bij de offers die worden gebracht om vrijheid te waarborgen.’’ De militairen van de Luchtmobiele Brigade trainen intensief om onder de meest uitdagende omstandigheden te kunnen opereren. Majoor Jeen Westra vervolgt: ‘’Dit betekent niet alleen dagelijkse training, maar ook uitzendingen waarbij ze langdurig van hun geliefden gescheiden zijn en hun werk onder onzekere omstandigheden moeten uitvoeren. Dit vergt een enorme inzet en veerkracht, zowel van henzelf als van hun thuisfront.’’

Deelname AFR
Voor de Luchtmobiele Brigade is deelname aan de AFR niet alleen een eerbetoon aan de gevallenen, maar ook een moment van reflectie op degenen die momenteel offers brengen voor de vrijheid van anderen.

De Luchtmobiele Brigade kijkt uit naar de komende editie van de Airborne Freedom Run: “Wij verwachten dat de AFR ook dit jaar een groots evenement wordt waar burgers en militairen samen een prachtige sportprestatie leveren, waar historie tot leven komt en broederschap wordt geëerd,’’ aldus Majoor Jeen Westra.