Schrijf je nu in!

Bestel nu je startbewijs!

Papendal logo diapositief

DCPL-Defensie en de Airborne Freedom Run: Een speciale samenwerking met een uniek initiatief

06/06/2024

Papendal en Defensie hebben de handen ineen geslagen voor de Airborne Freedom Run op zondag 15 september. Dit jaar wordt het evenement extra bijzonder doorhet nieuwe onderdeel het NK VEVA, een initiatief waarbij studenten van VEVA-opleidingen uit heel Nederland strijden om de ‘NK VEVA Airborne wisseltrofee’. Per VEVA-opleiding wordt er één team gesponsord door Defensie – DCPL (Dienstencentrum Personeelslogistiek).

Deelnemers volgen de route van de geallieerden tijdens Operatie Market Garden, van de luchtlandingsplaatsen naar de John Frostbrug. Het NK VEVA is een unieke gelegenheid voor studenten om sportief bezig te zijn en tegelijkertijd na te denken over het verleden.

“De combinatie van sportiviteit in teamverband en het bijbrengen van historisch besef heeft DCPL gemotiveerd partner te worden van de Airborne Freedom Run,” vertelt KLTZ Manuel Dekker, Hoofd VeVa DCPL. “Bij Defensie staat teambelang hoog in het vaandel en de Airborne Freedom Run is een mooie activiteit om hier aandacht aan te geven. Daarnaast is het zeer waardevol om stil te staan bij Operatie Market Garden en degenen die het leven hebben gelaten voor onze vrijheid. Als je kiest voor Defensie, kies je voor een werkgever die beschermt wat ons allen dierbaar is. Dat deed men 80 jaar geleden en dat doen we nu nog steeds.”

Het unieke karakter van de Airborne Freedom Run
De Airborne Freedom Run onderscheidt zich door zijn unieke combinatie van fysieke uitdaging en historische herdenking. Tijdens de run stoppen de deelnemers van het NK VEVA bij de militaire begraafplaats om een herdenkingskruis te plaatsen, waarbij de tijd stilgezet wordt. Elk startnummer draagt de naam van een gesneuvelde militair, wat een extra laag van betekenis toevoegt aan de inspanningen van de deelnemers.

“De combinatie van een uitdagende teamprestatie en het bijbrengen van historisch besef maakt de Airborne Freedom Run uniek voor ons,” aldus Dekker. “We verwachten een competitie tussen regionale opleidingscentra om de wisseltrofee mee naar huis te nemen. Daarnaast verwachten we een waardevol moment van bezinning tijdens het leggen van het kruisje bij een gevallen militair.”

Verleden en heden
Studenten krijgen niet alleen de kans om fysiek en mentaal uitgedaagd te worden, maar ook om stil te staan bij de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid. “Het leveren van een teamprestatie met de uitdaging de best mogelijke prestatie neer te zetten past bij Defensie,” aldus Dekker.

Met deze samenwerking wordt een brug geslagen tussen verleden en heden, waarbij de waarden van Operatie Market Garden levend worden gehouden bij de nieuwe generatie.