Schrijf je nu in!

Bestel nu je startbewijs!

Papendal logo diapositief

Geslaagde editie van de Airborne Freedom Run 2024 trekt meer dan 4500 deelnemers

15/09/2024

Arnhem, 15 september 2024 – Vandaag kwamen meer dan 4500 hardlopers samen voor de Airborne Freedom Run 2024. Deelnemers van alle leeftijden liepen zij aan zij door het prachtige Gelderse landschap om stil te staan bij 80 jaar vrijheid, in een evenement dat sport en geschiedenis op unieke wijze samenbrengt. Dit jaar stond de run opnieuw in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem en het koesteren van vrijheid, met routes langs historische locaties die herinneren aan de offers van toen.

Verschillende trailafstanden, één gezamenlijk doel
De dag begon vroeg met de start van de 45 km trailrun, waarbij de lopers met bussen naar de Ginkelse Heide werden gebracht om vervolgens een route te volgen langs historische plekken van de Slag om Arnhem. Ook de 30 km en 21 km trails gingen van start op Papendal en boden deelnemers een unieke mix van natuur, sport en geschiedenis, zonder de druk van tijdsregistratie. Voor velen was het een intense, maar inspirerende beleving.

Kinderen aan de start van Mini AFR
In de middag stonden de jongste deelnemers centraal tijdens de kidsruns op de Markt in Arnhem. Vol enthousiasme legden de 600 kinderen hun 500m of 1000m af, aangemoedigd door familie en toeschouwers. Onder luid applaus renden ze naar de finish, waar ze trots hun welverdiende medailles in ontvangst namen.

Bijzondere momenten tijdens de 10km run
De 10km run startte om 15.00uur, een uur later dan de start van de 5km. De 10km run bracht verschillende groepen samen: wedstrijdlopers, lopers zonder tijdregistratie, bedrijventeams en de deelnemers van het NK VeVa. Fabian Bovenlander, hoofdsponsor van Van Wijnen Arnhem, gaf het startschot voor de wedstrijdrun. Vervolgens startte Arjan de Vries, voorzitter van stichting Airborne Freedom Run, zowel de bedrijventeams als de deelnemers zonder tijdregistratie.

Een bijzonder moment tijdens de run vond plaats bij de Oosterbeek War Cemetery, waar veel lopers even stopten om een kruisje te leggen ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten. Dit gaf de run een extra laag van betekenis.

Nieuw dit jaar was het NK VeVa, waarin teams van defensieopleidingen streden in een prestatiegerichte wedstrijd. Het winnende Team van NK VEVA kreeg de Falcon Trofee uitgereikt van de Brigadegeneraal Frank Grandia van 11 Luchtmobiele Brigade
De bedrijventeams liepen het 5km of 10km parcours en genoten na afloop van een speciaal programma, waar zij onder het genot van een borrel en hapjes terugblikten op deze indrukwekkende dag.

Winnaars
1e Plaats 5KM Dames: Maxime Kromwijk
1e Plaats 5KM Heren: Robin Simonis
1e Plaats 10KM Dames: Luca Reniers
1e Plaats 10KM Heren: Frank Futselaar
1e Plaats NK VEVA: ROC Mondriaan uit Den Haag (Falcon Wissel Trofee)

Een dag vol verbinding en betekenis
De finishlocatie, omgeven door het imposante stadhuis en de Eusebiuskerk, vormde het decor voor de afsluiting. Daar werden deelnemers ontvangen met een applaus van het publiek. Ook konden zij hier hun medaille in ontvangst nemen.

“Met trots kijken we terug op een succesvolle Airborne Freedom Run 2024, waarin sport, herdenken en vrijheid centraal staan. We zijn dankbaar voor de massale opkomst en de positieve sfeer,” aldus de Laurens van Waardenburg, Papendal. “Het was prachtig om te zien hoe de deelnemers niet alleen hun grenzen verlegden, maar ook stil stonden bij de betekenis van vrijheid. We bedanken alle deelnemers, partners en vrijwilligers en kijken uit naar de volgende editie.”