Schrijf je nu in!

Bestel nu je startbewijs!

Papendal logo diapositief

Airborne Freedom Run – zondag 10 september

10/09/2023

Het zit erop! De Airborne Freedom Run 2023 is een feit! Het was een zonovergoten zondag met een vol programma en maar liefst 2000 deelnemers. Deze dag diende niet alleen als een sportieve uitdaging, maar ook als een eerbetoon aan de helden van de Slag om Arnhem. Het warme weer kon de sfeer en betekenis van het hardloopevenement niet temperen. De Airborne Freedom Run brengt sport, geschiedenis en gemeenschap samen om het voorrecht van vrijheid te koesteren en door te geven aan toekomstige generaties. De warme weersomstandigheden zorgden ervoor dat deelnemers extra aandacht moesten besteden aan hydratatie. Veel water drinken, genoeg eten en natuurlijk voldoende verkoeling opzoeken. Langs de routes waren er ook extra verzorgingsposten opgezet.

De 48km trails ging om 09.15 uur van start. Deze deelnemers liepen 1km waarna ze vervolgens met bussen naar de Ginkelse Heide in Ede werden gebracht. Daar vervolgde zij hun route. Vervolgens ging de 31km en 20km trails van start op Papendal. Deelnemers liepen een zorgvuldig uitgezette parcours die hen langs de meest historische locaties van de Slag om Arnhem / Operation Market Garden voerden. De routes bevatten prachtige bospaden, singletracks, heuvels, heide en uiterwaarden. Deze bijzondere ervaring stond los van tijdsregistratie en klassement en draaide echt om de beleving.

Om 13.00 uur was het tijd voor de kidsrun (1km & 2km). De start en finish was op de Markt in Arnhem. Ondanks de warmte hebben de kleintjes hun beste beentjes voor gezet en konden ze na de finish hun welverdiende medaille in ontvangst nemen.

De 10km run begon om 14.00 uur en werd afgetrapt door Fabian Bovenlander, hoofdsponsor Van Wijnen Arnhem. De eerste wave van de 10km run bestond uit wedstrijdrunners. Veel enthousiaste bedrijven hadden zich ingeschreven voor de 10 km run. Ook hoofdsponsor Van Wijnen Arnhem stond met een team aan de start van deze run. De business teams genoten van een speciaal programma op Papendal. Arjan de Vries, voorzitter van de stichting Bridge to Bridge, gaf het startsein voor zowel deze bedrijventeams als de reguliere renners. Het parcours bracht de deelnemers onder andere langs de begraafplaats ‘Oosterbeek War Cemetery’. Sommige deelnemers namen hier de tijd om even te stoppen om een kruisje te leggen bij een gevallen soldaat. Vervolgens liepen zij het parcours verder.

Na het hardlopen met een mix van emoties en doorzettingsvermogen verzamelden de deelnemers zich bij de finish, gelegen tussen het imposante stadhuis, de prachtige Eusebiuskerk en het sfeervolle Dudok Arnhem. Daar werden zij ontvangen met een applaus van het publiek. Ook konden deelnemers hier hun medaille in ontvangst nemen. Bij Dudok Arnhem konden deelnemers van de Airborne Freedom Run ontspannen, bijpraten, lachen en terugblikken op hun deelname onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes. Sommige business teams hadden nog een afsluitende borrel bij Dudok Arnhem. Zo sloot iedereen hun deelname aan de Airborne Freedom Run op een gedenkwaardige manier af. We kijken terug op een enorm mooi, warm, maar vooral indrukwekkend weekend.